Šta je lokalni SEO i kako može pomoći vašem poslu?
19. septembra 2019. 0

Kada je u pitanju saobraćaj na vašoj web lokaciji, Lokalni SEO je važan deo taktike. Ako niste prisustni na internetu u pretragama, posete na vašem sajtu će biti simbolične.

Činjenica je da 93% celokupnog prometa na sajtu dolazi iz pretraživanja, tako da je optimizacija vašeg ranga od vitalne važnosti za osiguravanje više poslova.

Ako ste lokalno preduzeće, postoji dobra šansa da zainteresujete klijente iz vašeg okruženja. Ovde se morate fokusirati na lokalni SEO.

U ovom članku ćemo istražiti šta je to lokalni SEO, kako može pomoći vašem preduzeću i koje strategije možete danas koristiti. Uz pomoć lokalnog SEO, poboljšaćete svoje rangiranje.

Šta je lokalni SEO?

Lokalni SEO je umetnost marketinga vašeg preduzeća unutar geografskog područja potrošača koji traže vaš proizvod / uslugu u realnom vremenu. Lepota lokalnog SEO je što se efektivno pozicionirate pred kupcima koji traže posao ili uslugu poput vaše.

Pet glavnih komponenti lokalnog SEO su:

Lokalizacija
Citations
Google My Business
Recenzije i ocene
Povratne veze

Savladavanjem ovih, pretraživači će vas prepoznati i uvažiti. Kasnije ćemo u ovom postu detaljno proći kroz njih jednu po jednu.

Ali pre nego što pređemo na to kako da koristimo lokalni SEO, prvo da shvatimo zašto nam treba.

Kako lokalni SEO može da pomogne vašem preduzeću?

Sjajna stvar u vezi interneta je ta što imate pristup hiljadama preduzeća jednim klikom. Problem sa poslovanjem u ovom svetu je taj što želite da svoj posao imate ispred pravog potrošača.

Implementiranjem nekih lokalnih SEO strategija koje treba da koristite, možete osigurati da dobijete posete koji želite. Statistika koja stoji uz lokalni SEO je impresivna. 50% potrošača koji pretražuju smart telefone lokalnim putem obilaze prodavnicu u roku od jednog dana.

Lokalni SEO ima najviši stepen konverzije od svih lokalnih kanala za oglašavanje. Kada imate snažan SEO, možete zaboraviti na štampane oglase, reklame i letke.

Budući da su strategije koje stoje iza lokalnog SEO ciljane i pravovremene, prilagodite svoj posao potrošačima koji vas već traži.

Sa takvim vrstama rezultata, lokalni SEO pokazao se efikasnim i isplativim.

Sedam lokalnih SEO strategija koje možete koristiti danas

Jasno je da je lokalni SEO važno sredstvo za male kompanije. Ali kako da povećate Vaš rejting?

Ranije smo pomenuli pet komponenti savladavanja lokalnog SEO. Prvih pet strategija je od suštinskog značaja za porast rangiranja na Googlu, ali uključili smo još dve taktike koje takođe možete primeniti.

Pogledajte ovih sedam lokalnih SEO strategija koje već danas možete početi uključivati u svoj
marketinški plan.

  • Lokalizacija

Ako ste lokalno preduzeće, prirodno i često želite da spomenite svoj grad, oblast ili region u okviru web sajta. To omogućava pretraživačima da povežu vaše preduzeće i ključne reči sa ciljanom geografskom lokacijom.

Kada ljudi pretražuju posao u blizini (na primer, negu kućnih ljubimaca), često dodaju područje koje traže „odgajanje pasa Beograd“.

  • Citations

Uvrstite svoje preduzeće u razne lokalne mrežne imenike. Kada registrujete svoje poslovanje na ovim web lokacijama, unećete naziv preduzeća, adresu, telefonski broj, URL web lokacije, radno vreme, ponuđene usluge, akreditive i mogućnosti objavljivanja fotografija.

Dvaput proverite ove informacije i ažurirajte ih na što većem broju direktorija.

  • Google My Business

Što se tiče poslovnih direktorija, Google My Business je najvažniji za optimizaciju. Ako ste među 44% preduzeća koja još nisu registrovala svoje poslovanje tu, učinite to odmah. Ovo vam pomaže pri lokalnim pretragama, mapama i Google stranicama. Najbolje od svega, potpuno je besplatno.

  • Recenzije

Kada kupci potraže lokalne kompanije, žele nekoga pouzdanog i efikasnog. Sve ove informacije mogu lako pronaći tako što će pregledati ocene na stranicama vašeg direktorija.

Prikupljanje iskrenih i istinskih recenzija i autoritet koji stoje iza web lokacija za pregled su najvažniji u načinu na koji pretraživači pregledavaju i ocenjuju vaše poslovanje.

I ne samo to, već se 88% lokalnih potrošača veruje u preglede onlajn poslovanja i koristi ih da odluče kome dati posao.

  • Povratne veze

Jedan od najtežih delova SEO je dobijanje kvalitetnih povratnih veza sa dobro rangiranih web lokacija. Pretraživači vole da vide linkove drugih kompanija, blogere i vesti na sajtovima koje se povezuju sa vašim poslom.

Savladavanjem ovih pet komponenti povečaćete svoju vidljivost i videti veći priliv web saobraćaja – i nadamo se kupaca.

  • Kreirajte lokalni sadržaj

Tokom surfavanja mrežom, shvatili ste da na mnogim web lokacijama postoje blogovi. Na njima se kreiraju visokokvalitetni sadržaj o poslovima ili aktivnostima.

Kada pišete sadržaj, budite sigurni da razumete svog idealnog kupca i uključite relevantne ključne za vašu web lokaciju. Objavljujte sadržaj često i promovišite ga na različitim kanalima, o čemu ćemo dalje raspravljati.

  • Social Media

Od Twittera i Facebooka do LinkedIn-a i Instagrama, promocija vašeg sadržaja u zajednici je važna kako bi se povećalo vaše prisustvo i autoritet na mreži.

Društveni mediji su sjajno poslovno sredstvo jer možete ciljati određene demografske i geografske lokacije.

Koju ćete strategiju prvo koristiti?

U ovom trenutku ste verovatno shvatili koliko je lokalni SEO važan za vaše poslovanje.

Nažalost, ovaj članak samo uklanja ledeni breg onoga što sadrži lokalni SEO. Može biti veoma teško pratiti Google-ove promenljive algoritme i biti u toku sa najnovijim SEO trendovima, posebno kada vodite svoj posao sa punim radnim vremenom.

Nema potrebe da brinete – tu smo da vam pomognemo. Za uvide, konsultacije ili pitanja u vezi sa vašim potrebama u vezi lokalnog SEO-a kontaktirajte nas!

<strong>Davor Dimić</strong>
Davor Dimić

Specijalista za digitalno poslovanje, digitalni marketing i digitalni konsalting, web development, SEO.