Google oglasi – Kreiranje kampanja koje dovode kupce

reklamiranje-sajtova

Reklamiranje sajtova

Google oglasi – predstavljaju oblik onlajn oglašavanja u kojem oglašivač plaća samo kada neko klikne na oglas. To je način kupovine poseta ka sajtu, za razliku od organskih poseta prilikom pretraga. Marketing na pretraživačima je jedan od najpoznatijih tipova oglašavanja u digitalnom marketingu.

Internet pretraživači poput Googla prodaju oglase za ključne reči koje oglašivači kupuju da bi prikazali svoje tekstualne oglase ili banere, kada se te reči selektuju u pretrazi. Na ovaj način kupci lakše pronalaze sajt i dobijaju informacije koje traže.

Pomoću Google Ads oglasa birate za koje ključne reči želite prikazivati svoje oglase i oni će se pojaviti u vrhu rezultata Google pretrage.

Kako da se vaši Google oglasi razlikuju od konkurenata i generišu više klikova?

Oglašavanje na Googlu je jedan od najisplativijih načina da se promet visokog kvaliteta usmeri na sajt. Pomoću ove usluge možete da kreirate tekstualne oglase koji se prikazuju na vrhu ili dnu Google rezultata pretrage za relevantne upite pretraživanja.

Zbog ciljanja ključnih reči, Google oglasi omogućavaju da dođete do korisnika koji su najviše zainteresovani za vašu web lokaciju i to šta ona nudi. Sa ciljanim saobraćajem generisaćete više prodaje.

Ako planirate da oglašavate svoj sajt na Googlu, morate učiniti da oglasi budu istaknutiji od oglasa konkurencije. U suprotnom, teže ćete da privučete klikove ka vama, što rezultira niskim klikovnim postotkom (CTR) i ocenom kvaliteta.

Da bi se Google oglasi istakli, treba kreirati duže naslove i opise. Što više prostora zauzimaju oglasi, veća je verovatnoća da će ih posetioci videti i kliknuti.

Google je prilično strog u pogledu kopiranja oglasa, a nepoštovanje njegovih smernica rezultira odbijanjem od uredničkog tima. Google zabranjuje upotrebu beznačajnih simbola ili brojeva u tekstu oglasa.

Ciljne ključne reči u tekstu oglasa

Prilikom kreiranja tekstualnih oglasa, treba uključiti ciljne ključne reči u naslovu oglasa. Ovo je važno zato što ih Google automatski označava podebljanim tekstom. Sve ključne reči, kao i određene sinonime i varijacije ključnih reči koje korisnik pretražuje na Google-u, prikazuju se podebljanim tekstom u opisu svih povezanih tekstualnih oglasa.

Upotreba dodatnih ekstenzija proširuje vidljivosti tekstualnih oglasa. Google ne zahteva od oglašivača da koriste proširenja, ali ova funkcija može učiniti da oglasi budu istaknutiji od oglasa konkurencije.

Google nude različite dodatke koje oglašivači mogu birati, od kojih svaki poboljšava oglase sa dodatnim informacijama ili novom funkcionalnošću. Na primer, korišćenje dodatka za pozive vam omogućava da u oglasu prikažete broj telefona preduzeća. Na mobilnim uređajima broj telefona prikazuje se kao dugme koje korisnici mogu da kliknu da bi pozvali firmu.


Druga proširenja koja su dostupna na Google oglasima uključuju:

Sitelinks: prikazuje veze na druge stranice na vašem veb sajtu.
Callout: prikazuje atribute povezane sa vašim poslovanjem, kao što je besplatna dostava ili 24/7 korisnička podrška.
Cena: prikazuje do osam kartica proizvoda ili usluga i njihove odgovarajuće cene.
Poruka: omogućava korisnicima da ostavljaju poruku vašem preduzeće na mobilnom uređaju.
Affiliate Location: prikazuje lokaciju drugih prodavnica ili lokacija povezanih sa vašim poslovanjem.

Povećanje maksimalne ponude cene po kliku (CPC) daje veće šanse da budete na vrhu. Google određuje položaj tekstualnih oglasa koristeći algoritam koji analizira maksimalnu CPC ponudu, ocenu kvaliteta i druge faktore. Međutim, najsnažniji faktor koji utiče na položaj tekstualnih oglasa je maksimalna CPC ponuda.

Vaši oglasi će se prikazivati u vrhu rezultata pretrage ako je maksimalna CPC ponuda veća od maksimalne CPC ponude konkurencije. Tekstualni oglasi višeg ranga dobijaju više prikaza i klikova od tekstualnih oglasa nižeg ranga za iste pretrage, pa treba prilagoditi maksimalne CPC ponude.

Upotreba iste strategije ua kreiranje Google oglasa koju ima konkurencija je recept za neuspeh. To može dovesti do neke prodaje, ali to nije efikasna ni delotvorna forma oglašavanja. Umesto toga, treba se fokusirati se na kreiranje jedinstvenih oglasa koji se ističu na Google-u.

Oglašavaje na internetu je brz put do klijenata

Ako planirate reklamnu kampanju za svoj sajt