Kako Google Ads aukcija funkcioniše?
5. aprila 2020. 0

Napravili ste tekstualni oglas, odredili svoj budžet i sada ste spremni da testirate na Google pretraživanju. Ali kako da znate da li će se vaš oglas prikazati? Kakvu će poziciju imati na stranicama rezultata? Upoznajte Google Ads aukciju – Google-ov način odlučivanja koji će se oglasi prikazati i kako će biti pozicionirani.

Od svog osnivanja 2000. godine, Google Ads izvršio je pravu revoluciju u svetu digitalnog marketinga. Počevši od samo 350 oglašavača, danas više od milion kompanija koristi ovu uslugu kako bi poboljšali svoje digitalno poslovanje. Ads je nesumnjivo glavni izvor prihoda Google-a.

Google kaže da je posvećen tome da pretragu učini što jednostavnijom i pomogne korisnicima da se brže povežu sa informacijama, brendovima i proizvodima. Za preduzeća, Ads je način kupovine prostora za oglase koji povećavaju vidljivost.

Kako funkcioniše Google Ads?

Čitav proces u osnovi započinje upitom ili ključnim rečima koje posetioci unose. Kada neko nešto traži na Google-u, pretraživač analizira sve oglašavače i traži podudaranje ključnih reči. Ako jedan ili više oglašavača licitira za iste ključne reči (za koje Google smatra da su relevantni), aukcija počinje.

Google oglasi koriste sistem aukcije za rangiranje oglasa koji se prikazuju na stranici rezultata pretrage i za određivanje cene za svaki klik na oglase. Redosled pojavljivanja oglasa na stranici zasnovan je na izračunavanju oglasnog ranga.

Prvo i najvažnije, Google korisnici žele da vide oglase koji smatraju relevantnim. Korisnici se ne žele baviti oglasima koji nisu usko povezani sa onim što traže. Oglašivači žele da prikazuju relevantne oglase kako bi korisnici zapravo kliknuli na njih. Google želi da korisnicima pruži dobro iskustvo i vrednuje ih kako bi se oni ponovo vraćali i koristili usluge u budućnosti.

Kako se rangiraju oglasi?

Ukratko, najviše rangirani oglas dobija prvu poziciju oglasa. Međutim, prvo mesto u rezultatima nije uvek rezultat najviše ponude. Uspeh oglašavača zasnovan je na odličnom rangu oglasa. Najviše rangigirani oglasi pojavljuje se na vrhu. Nakon što oglas uđe u aukciju, Google razmatra dva ključna faktora da bi utvrdio gde će oglas da se nalazi: maksimalnu ponudu i rezultat kvaliteta.

Kako to Google objašnjava:

Svaki put kada ispunjava uslove za pretragu, oglas prolazi kroz sistem aukcije. Aukcija određuje koliko je oglas relevantan i na kojoj će se poziciji prikazivati na stranici.

Kako aukcija funkcioniše:

Kada neko pretražuje, sistem pronalazi sve oglase čije ključne reči odgovaraju toj pretrazi.
Iz tih oglasa sistem ignoriše sve one koji nisu prihvatljivi (kao što su oglasi koji ciljaju drugu zemlju ili nisu odobreni).
Od preostalih oglasa prikazuju se samo oni koji imaju dovoljno visok rang. Rang oglasa je kombinacija ponude, kvaliteta oglasa i uticaja ekstenzija i drugih formata oglasa.

1. korak: Posetilac vrši pretragu na primer „letovanje Grčka“.

2. korak: Aukcija počinje Google-ov pretraživač prolazi kroz sve kampanje svojih oglašavača, tražeći ključne reči u svojim oglasnim grupama koje bi se podudarale sa korisničkim pojmom za pretragu, „ letovanje Grčka “. Kada su kreirali svoje oglasne grupe, svi oglašivači su postavili ponude za svoje ključne reči, označavajući iznos koji su spremni da plate kada neko klikne na oglas. Ova vrsta aukcije se dešava svaki put kada se pokrene pretraga.

3. korak: Google pretraživač rangira sve oglase. Nakon rangiranja oglasa, pretraživač odlučuje koji će prikazati na osnovu ponude oglašavača i relevantnosti za rezultate pretraživanja. Ako se oglas ne smatra relevantnim, neće se ni prikazati. Tokom aukcije Google pretraživač rangira sve oglase. Oglasi za letovanje Grčka se pojavljuje kao rezultat aukcije, a korisnik klikne na neke od njih.

Korak 4: Pretraga se pretvara u prodaju. Kada se tekstualni oglasi prikažu i korisnik klikne na neki od njih, preusmeriće se na odredišnu stranicu web sajta. Naravno odredišna stranica mora da bude u vezi letovanja i Grčke.

Šta je ocena kvaliteta?

Kvalitet je ključ za Google Ads sistem licitiranja. Ocenjivanjem od 1-10, Google procenjuje kvalitet i relevantnost ključnih reči i oglasa. Ocena kvaliteta govori koliko se ključne reči, oglas i odredišna stranica odnose na ono što osoba traži. Ona pokazuje koliko je oglas koristan korisniku. Postizanje visoke ocene kvaliteta znači da Google-ovi sistemi vide oglas i odredišnu stranicu kao relevantne i korisne.

Google ima alate koji osiguravaju da oglašivači izvuku maksimum iz oglašavanja. Neki od načina da se to postigne su analiza izveštaja o rezultatima kvaliteta, kao i saveti za oglašivače kako da povećaju ocenu.

Koliko košta Google Ads?

Google Ads dizajniran da bude fleksibilan u svrhu zadovoljenja potreba svojih kupaca. Oglašivači određuju budžet koji žele da potroše (ovo se može podesiti, smanjiti ili pauzirati u bilo kom trenutku).

Što je veća konkurencija za određenu ključnu reč, cena po kliku je veća. Stalnim analiziranjem oglasa i odredišnih stranica može se značajno smanjiti cena po kliku. Isto tako, ako je ocena kvaliteta loša i izbor ključnih reči, teksta oglasa i odredišnih stranica loše povezani, plaćaćete oglase više od drugih.

Šta još može Google Ads?

Google-ovo praćenje konverzija daje odgovor kako funkcionišu ključne reči. Da li je cena koju plaćate opravdana? Praćenje konverzija pomaže da utvrdite šta se dešava nakon što kupac klikne na oglas. Prikazuje koje ključne reči, oglasi i kampanje imaju najbolju uspeh, koliko košta svaka konverzija i gde je potrošnja nesrazmerna. Ovi podaci pomažu da donesete odluke o tome koje ključne reči rade dobro i da li imate dobar ROI (povraćaj uloženih sredstava).

<strong>Davor Dimić</strong>
Davor Dimić

Specijalista za digitalno poslovanje, digitalni marketing i digitalni konsalting, web development, SEO.