Kako uspešno planirati projekat izrade sajta
2. juna 2020. 0

Želite da napravite plan izrade sajta. Bez obzira da želite da uradite redizajn postojećeg sajta ili da kreirati novi – sigurno želite da izbegnete skupe greške na putu do realizacije projekta. Hajde da razgovaramo o tome kako pravilno planirati proces razvoja.

Proces planiranja web sajta

Dizajn sajta podseća na izgradnju kuće. U procesu izrade projekta kuće majstor graditelj želi da sazna kako vaša buduća kuća treba da izgleda, njena veličina i broj prostorija, kao i vremenski okvir za realizaciju radova. Svaka opcija se razmatra pre pokretanja radova. I sam proces izrade veb stranica zahteva preliminarno planiranje i odgovarajuću dokumentaciju pre početka.

Dokumentacija za planiranje web stranica

Kad god započnemo novi projekat, uvek počinjemo sa učenjem više o vašoj kompaniji. Upoznajući vašu kompaniju, naši dizajneri mogu kreirati savršen dizajn koji tačno odražava vašu kompaniju i vaše vrednosti. Uvid u svakodnevno poslovanje takođe će omogućiti našim veb programerima da predlože inovativne funkcije za značajno poboljšanje vašeg poslovanja.

Dokumentacija za projekciju veb sajta uključuje ciljeve plana, strategije i zadatke. Opisuje ograničenja poput vremenskih ograničenja i tehničkih zahteva; Takođe može da opisuje informacije u vezi sa timom koji radi na projektu. Prema obimu rada, veb dizajneri i / ili softverski inženjeri koriste dokumentaciju kako bi dobili precizan predlog za projekat izrade veb lokacija.

Imajte na umu da je dokumentacija projekta usmerena na pružanje tačnog opisa zahteva i ograničenja koje bi veb dizajneri ili softverski inženjeri trebalo da poštuju kako bi kreirali najbolji mogući projekat za vas.

Informacije koje treba uključiti u dokumentaciju za planiranje vaše veb stranice:

Pregled

– Informacije koje opisuju kompaniju (opšte informacije o njenom stvaranju i neke činjenice iz prošlosti, glavne delatnosti kompanije ili za šta se trenutno specijalizuje)
– Menadžerski tim kompanije – njihova imena i radna mesta, fokus rada / sfere i podaci za kontakt.
– Zadaci koje želite rešiti projektom veb lokacije
– Obim posla – da li ćete u potpunosti prepisati vašu trenutnu veb lokaciju ili samo deo nje ili ćete kreirati novu
Osnovna publika – koja publika će koristiti prednost vebsajta i za šta će je koristiti. Ako postoje neke specifične osobine vaše publike, od početka je potrebno znati. Poznavanje detalja kao što su starosni raspon, pol, uređaj koji najviše koristi, navike kupovine itd. Mogu nam pomoći da predložimo i stvorimo funkcije na vašem novom veb mestu usmerene direktno na vašu publiku. Male suptilne promene mogu napraviti razliku između vaše ciljne publike koja voli vašu veb lokaciju umesto da odabire konkurenciju.
– Navedite sve tehnologije koje vaša trenutna veb lokacija poseduje – CMS, plug-in softver, CRM, blog platforma, mrežna prodaja, LMS, pružaoci usluga plaćanja i tako dalje.

web-sajt-projekt

Ciljevi i Faze

Sastavite listu svih ciljeva koje želite da realizujete projektom (tačni, vremenski vezani itd.) Sastavite spisak faza projekta ako je projekat obiman.

Budžet i vremenski okvir

Iako su neki klijenti oprezni kada određuju budžet, toplo preporučujemo da pošaljete okvirni budžet i vremenski raspon sa specifikacijom vaše veb lokacije. Obezbeđivanje budžeta i vremenskog raspona omogućiće našem prodajnom timu da sastavi realan plan koji će odgovarati vašim specifikacijama, a istovremeno ostaje u skladu sa vašim budžetom i vremenskim okvirom.

Datum kada želite da beta verzija i verzija uživo budu spremna
Grubi budžet za projekat
Koje su karakteristike prioritetnije od ostalih

Dizajn

– Opišite stil i ograničenja koja želite da primenite
– Opišite stil potpisa vaše kompanije (stil logotipa, boje koje se koriste i tako dalje)
– Analizirajte veb lokacije konkurenata – pronađite najatraktivnije / neprivlačne stvari na njima. Pre nego što pokrenete novu veb lokaciju, korisno je pogledati veb lokacije vaših konkurenata i zabeležiti sve aspekte dizajna i karakteristike koji vas se sviđa ili koji ne volite.
– Navedite primere veb lokacija koje smatrate privlačnim. Objasnite svoj izbor.

Sve veb lokacije koje posebno volite
Sve veb stranice koje vam se ne sviđaju
Postojeće marke, boje, logotipi

Ključne reči / optimizacija za pretraživače

Lista svih ključnih reči / fraza koje će korisnik uneti da bi pretražio vašu veb lokaciju.

Ime domena

Sastavite listu imena domena za svoju veb lokaciju i opišite način na koji ćete ih koristiti (ako se neko ime promeni kako će uticati na sferu vaše kompanije; da li imate potrebe za dodatnim imenima itd.)

Karakteristike i funkcionalni aspekti

– Nacrtajte i opišite karakteristike i funkcionalne aspekte budućeg vebsajta
– Navedi spoljne integracije – ko će biti izvor takvih spoljnih integracija i kako osigurati da postojeće spoljne integracije ispunjavaju sve zahteve?
– Navedite podatke koje treba preneti
– Navedi analitičke specifikacije

Pristup, pomoć i održavanje

Navedi specifikacije pristupa. Opišite pomoć i održavanje koje treba ispuniti nakon završetka projekta.

Pretpostavke

Navedite svoje pretpostavke u vezi sa izvršiocima određenih izazova (ko će se baviti sadržajem, održavanjem i podrškom veb lokacija, optimizacijom pretraživača i tako dalje).

Vremenska ograničenja

Navedite vremenske rokove za izvođenje radova.

Jeste li spremni za početak nove veb stranice? Javite se našem timu i rado ćemo pregledati specifikacije vaše veb stranice, dati savete i predloge i dostaviti vam ponudu bez obaveza.

Ukoliko odogovorite na sve ove izazove na pravom ste putu da pravilno projektujete Vaš sajt. Naravno ovo je samo ukratko opisana procedura, prave izazove ćete imati u toku samog procesa. Svaki projekat je priča za sebe.

<strong>Davor Dimić</strong>
Davor Dimić

Specijalista za digitalno poslovanje, ekspert za web design, web development, digitalni marketing i digitalni konsalting. Suosnivač AltSofta

Ostavite komentar

17 − thirteen =