Šta radi agencija za digitalni marketing
1. jula 2019. 0

Izbor prave marketinške agencije podrazumeva pronalaženje najbolje za vaš brend i kulturu vaše kompanije.

– Na današnjem poslovnom tržištu, sve je u prepoznavanju brendova, angažovanju klijenata i razvoju konkurentne prednosti. Kako to radite? Tako što angažujete agenciju za digitalni marketing koja povezuje vaš brend sa kupcima kako, kada i gde žele.

Šta rade agencije za digitalni marketing?

– Ako nikada niste radili u agenciji ili angažovali neku eksternu agenciju, možda ne razumete šta agencija radi. Zašto postoji? Šta motiviše agenciju i ljude koji tamo rade? I što je najvažnije, kako agencija pomaže da izgradite brend i posao? I pre nego što angažujete nekoga, počnimo od razumevanja sveta agencije. Agencija je tim koji radi u partnerstvu sa svojim klijentom da bi im povećao i dopunio interne sposobnosti i resurse.

U osnovi, partnerska agencija anulira unutrašnje nedostatke i pomaže da izgradite svoj brend i poboljšate marketing. Agencije imaju uvide, stručnost, iskustvo i resurse koje nemate u svojoj kompaniji. Oni znaju kako da planiraju, mere i optimizuju digitalne napore u svim tačkama marketinškog brendiranja. A za one koji možda ne znaju, dodirne tačke (touch point) su tačke kontakta sa vašim klijentom. Dodirna tačka je u svakom trenutku kada potencijalni klijent ili korisnik dođe u kontakt sa vašim brendom, pre, tokom ili nakon što nešto od vas kupi.

Na primer, to može biti sajt, društveni mediji, pretraga na pretraživaču, mobilni ili e-mail. Recimo da ste pokrenuli novi proizvod i spremni ste da ga plasirate, ali niste sigurni kako. Angažovanje eksterne agencije će vam pomoći da ga lansirate nova tržišta i razvijate svoje poslovanje.

Šta motiviše agenciju da želi da radi sa klijentom? Prvo, potrebna im je pravedna i razumna kompenzacija. Naravno, žele zaraditi novac. Kao i vaš biznis, oni imaju profitabilan biznis. Agencije znaju da ako je kompenzacija previsoka, odnos može biti kratkotrajan, jer klijent neće moći da održi toliki budžet.

Agencije vole da rade sa klijentima koji ih motivišu. Posao agencije, to je uslužni biznis. Oni su sastavljeni od ljudi, a ne od mašina. Šta je odličan klijent? Pa, to je neko ko želi da radi vrhunski marketing i da radi u partnerstvu sa agencijom nasuprot tome da ih tretira kao prodavca ili transakciju.

Kako funkcioniše agencija za digitalni marketing?

– Digitalne agencije dolaze u svim oblicima i veličinama, od malih agencija sa samo nekoliko zaposlenih do velikih globalnih agencija sa velikim brojem zaposlenih, ali bez obzira koliko je mala ili velika, unutrašnja struktura ima sličnosti. Svaka digitalna agencija ima nekoliko ključnih odeljenja s jedinstvenim skupovima veština koji sarađuju u korist svojih klijenata. Uloge i sposobnosti agencija se stalno razvijaju, ali pogledajmo neke od najčešćih.

Lideri agencije imaju znanje i iskustvo u upravljanju poslovanjem i strategijom, konceptom i razvojem poslovanja.

Account management je menadžer odnosa između klijenta i internih agencijskih timova. Razmišljaju o tome kako izgraditi posao, nadgledati strategiju, iniciraju projekte i osiguravaju da poruke i kreativnost budu integrisani u marketinške tačke dodira. Razmišljaju kroz korisničko iskustvo i olakšavaju integrisano slanje poruka preko tačaka dodira, bilo da se radi o mobilnom uređaju, društvenim medijima, kontaktnom marketingu ili e-pošti.

Kreativni tim obuhvata nekoliko uloga, kreativni direktori, copirajteri, art direktori i grafički dizajneri. Zajedno, kreativni tim razvija kreativnu ideju koja se usklađuje sa brendom i kreativnom strategijom.

Web developeri kreiraju sajtove i aplikacije. Oni procenjuju koliko saobraćaja može podržati sajt, koliko brzo se obrađuju podaci. Programeri nadgledaju sajt kako bi bili sigurni da je funkcionalan, i testiraju ga i ažuriraju po potrebi.

Analitički tim analizira podatke kako bi otkrio uvide koji govore o brendu i njegovim klijentima, oni mere koliko je uticaj kampanja na tržištu, tako što otkrivaju šta radi i šta trebate popraviti.

U zavisnosti od potrebe agencije i njenih različitih klijenata, postoje medija planeri, social community manadžeri, SEO menadžeri, menadžeri odnosa sa klijentima i još mnogo toga.

Ono što je najvažnije je da izaberete agenciju koja ima sposobnosti i iskustvo u specifičnim oblastima koje su vam najpotrebnije.

– Najvažniji proces u odnosu klijent-agencija je strateški i kreativni proces. Klijent piše kratak zadatak, koji se naziva i projekt ili poslovni podnesak. Ovo uključuje informacije kao što su poslovni cilj, ciljna publika.

Agencija zatim prevodi zadatak klijentovog projekta u ono što se zove kreativna strategija, koju kreativni tim agencije koristi za razvoj kampanje. Strateški i kreativni proces nije se mnogo promenio tokom godina, uprkos tome što se marketing promenio usled digitalne revolucije. Mnogi od procesnih izazova danas su isti kao i pre mnogo godina.

Prvi korak je otkriće. Agencija sluša i skuplja informacije o tome koji marketinški ili komunikacijski problem trebate rešiti. Oni pregledaju zadatak vašeg projekta i istražuju, postavljaju pitanja.

Drugi korak je planiranje. Agencija kreira profile ciljne publike kako bi ih oživela i shvatila kako i gde ih angažovati. Razvijaju sveobuhvatan plan za postizanje vaših ciljeva, koji može uključivati kreativne kratke poruke i dodirne tačke. Definiše se korisnički doživljaj, a to je način na koji se ljudi kreću kroz sve tačke digitalnog dodira.

Treći korak je razvoj. Kada se obe strane slože oko plana, razvoj počinje. To uključuje, na primer, kupovinu bilo kog plaćenog medija ili izradu oglasa, koji mogu da uključuju veb-sajt, online oglase, e-mail marketing, oglase u društvenim medijima, video zapise i drugo.

Četvrti korak je merenje. Sada ćete izmeriti kako se kampanja odvija na tržištu, pregledati analitiku u odnosu na svoje ciljeve i postavljati pitanja poput da li dolazimo do pravih ljudi? Da li su poruke uspešne? Da li generišemo potencijalne kupce i prodaju? Šta radi dobro a šta ne?

Pet korak je optimizacija. Analizirate šta je dobro i šta treba popraviti.

Izbor digitalne agencije koja pravilno razvija digitalno prisustvo od veliki je važnosti a na vama je da ispratite ova upustva.

<strong>Davor Dimić</strong>
Davor Dimić

Specijalista za digitalno poslovanje, ekspert za web design, web development, digitalni marketing i digitalni konsalting. Suosnivač AltSofta