Kako da imate efikasan web sajt
1. jula 2019. 0

– Vaš web sajt je važan deo digitalne marketinške strategije. On može poslužiti kao kanal za prikupljanje informacija ili mesto u kome promovišete proizvode i usluge. Takođe daje odgovor posetiocima šta čini vaš brend jedinstvenim, pomaže im da pronađu informacije i usmeri ih u odluci da kupe nešto. Sva ta pažnja na vašem sajtu čini ga jednim od najvrednijih delova digitalnih nekretnina koje posedujete.

Što je vaš marketing bolji, veća je vidljivost vaše lokacije. Korisnici nalaze kompanije koje dobro rade. Oni su navikli da sve funkcioniše i očekuju da će informacije koje žele biti dostupne i tačne. Kada nije tako, oni su razočarani, kredibilitet je izgubljen. Ako vaš sajt nije dobar, vi ćete zaostajati kako se internet poslovanje razvija.

Ako vaš sajt ne radi na mobilnim uređajima, već ste u zaostatku. Verovatno postoji konkurencija koja pruža bolje online iskustvo i vaši klijenti će ih sigurno potražiti. Kako da osigurate da vaš sajt bude efikasan? Efikasna web stranica je jednostavna, dobro osmišljena i vrlo funkcionalna. Treba da bude intuitivna i da eliminiše sve prepreke da posetilac može bez problema da ostvari svoje ciljeve.

Vaši poslovni ciljevi i potrebe ciljnog tržišta treba da se poklapaju. Sajt treba da se dopadne vašem ciljnom tržištu. Zato uložite svoje napore u planiranju sajta koji radi za tu publiku. Dok procenjujete trenutnu veb lokaciju, odvojite malo vremena da postavite sebi sledeća pitanja.

Prvo: Da li je sajt prilagođen mobilnim uređajima? Broj korisnika mobilnih uređaje za pretraživanje je u porastu, tako da je dizajn za mobilne važan deo strategije.

Da li se ispravno učitava u svim modernim web pretraživačima. Ako sajt izgleda na jedan način na Safariju a na drugi način u Chrome-u, ne pružate dobro iskustvo korisnicima. Testirajte ga na svim modernim pretraživačima.

Da li odgovara na sva pitanja koja moji korisnici imaju ili mogu imati? Dobra praksa je da zapišete stvari koje klijenti traže, bilo putem telefona, e-maila. Možete proveriti da li su ti odgovori lako pronalaze na sajtu. Ako ne, onda morate da obavezno stavite te informacije. Zapitajte se da li sajt reflektuje vaš brend. U roku od nekoliko sekundi, korisnici odlučuju kakav doživljaj im sajt pruža.

Uverite se da logo, color šema reflektuju brend. Zapitajte se da li se sajt ažurira. Ništa nije gore od informacija koje su zastarele. To zbunjuje korisnike, tako uvek vodite računa da informacije budu aktuelne. Ako imate blog, pokušajte ga koristiti najmanje jednom nedeljno. Zapitajte se da li se sve vaše usluge i proizvode lako pronalaze. Vaša ciljna publika verovatno traži nešto specifično. Mogu li pronaći proizvode i usluge jednostavno na sajtu?

Jedan od važnih kriterijuma za sajt je kako se on izgleda u poređenju sa konkurencijom. Jeste li ponosni ili ljubomorni? Ako ste ljubomorni, verovatno je vreme da ozbiljno razmislite o tome da promenite sajt. Iskoristite odnose sa postojećim klijentima da dobijete povratne informacije. Pitajte ih šta oni vole, šta im se ne dopada.

Vaš sajt je verovatno najvredniji deo vaše digitalne poslovne strategije. Nađite vremena da pronađete način kako da bude uspešan i efikasan.

<strong>Davor Dimić</strong>
Davor Dimić

Specijalista za digitalno poslovanje, ekspert za web design, web development, digitalni marketing i digitalni konsalting. Suosnivač AltSofta