Šta je TikTok društvena mreža i zašto je toliko popularna?
30. marta 2020. 0

Ako ste zbunjeni u vezi u TikTok socijalne mreže, zašto je toliko popularna, šta toliko privlači pažnju, niste usamljeni. Ne može se poreći da je za kratko vreme TikTok postao senzacija u svetu socijalnih medija i značajno izazvao konkurenciju. Pa zašto ga treba koristiti i gde može tu vaš brend da se uklopi?

Šta je TikTok?

Tik Tok je mlada društvena mreža, a njena glavna publika (prema podacima sa same mreže) nalazi se među korisnicima između 18 i 24 godine. To je platforma na kojoj korisnici kreiraju video snimke, uređuju ih različitim opcijama filtera i dele sa zajednicom koja traži sadržaj pre svega zabavnog kataktera (putem mobilnog uređaja).

Hajde da saznamo kako je mreža nastala. TikTok je razvila kineska AI kompanija BiteDance i lansiran je 2016. Svoj vrtoglavi uspon počinje 2018. godine, nedugo posle akvizicije Musical.ly, poznate aplikacije za kreiranje kratkih video formi. Danas ima preko 800 miliona aktivnih korisnika mesečno.

TikTok je prvenstveno usmeren na mlađu demografsku kategoriju. U stvari, oko dve trećine korisnika je mlađe od 30 godina. Fokus ove aplikacije je zabava, zabavni video snimci u dužini do 60 sekundi, često sinhronizovani sa popularnim pesmama.

Njegova početna stranica je prilagođena i prikazuje popularni sadržaja koji se menja na osnovu vaših interesovanja, ukusa i onoga na što se ranije gledali. Korisnici učestvuju u memovima, hashtag izazovima ili stvaraju duete (koji su u osnovi personalizovani video koji je kreirao jedan korisnik kao odgovor na sadržaj koji je stvorio drugi).

Kako funkcioniše TikTok?

Sadržaj društvene mreže koristi 4 funkcije koji mu pomažu u jednostavnosti pregledanja

Vertikalni format: budući da se radi o prvoj mobilnoj društvenoj mreži, sadržaj u ovom formatu je neophodan za povezivanje s korisnikom na prirodan način (izbegavajući potrebu da rotirate uređaj i gubite pažnju i funkcije interakcije).

Puni ekran (Full screen): Ovaj aspekt osigurava da će ukupna pažnja korisnika biti usmerena na sadržaj i poboljšano korisničko iskustvo.

Trajanje od 15 sekundi do 5 minuta: kraće vreme videa generiše da korisnici pregledaju veći broj video, što povećava postojanost i odanost.

Storytelling: možda najvažnija karakteristika mreže, jer tvorci sadržaja imaju veliki broj opcija za snimanje, uređivanje, filtere ili muziku da bi stvorili jednostavne priče koje angažuju globalnu zajednicu.

Uz sve ove mogućnosti, korisniku je potrebna samo mašta i kreativnost. Važno je napomenuti da za nove korisnike koji nemaju već stvorenu zajednicu, postoji mogućnost povezivanja na druge društvene mreže, poput instagrama ili Youtube-a.

Koristeći hashtagove i učestvujući u Tik Tok izazovima, svaki korisnik koji kreira kvalitetan sadržaj može povečati doseg na hiljade korisnika zahvaljujući sposobnosti Tik Tok-ovog algoritma da distribuira sadržaj korisnicima koji bi ga potencijalno najpre pregledali.

Šta se može učiniti u TikTok-u?

Unutar društvene mreže nalazimo mnoge kategorije u kojima korisnici različitih interesa mogu razvijati svoj sadržaj:

Originalni videi zabavnog karaktera: uglavnom kratki video u obliku skica.

Videi o kućnim ljubimcima: kao i na drugim društvenim mrežama videi u kojima glavnu ulogu imaju uglavnom psi i mačke.

Hrana: u ovoj kategoriji nalazimo recepte i gastronomske predloge.

Vlog: format koji je usmeren na životni stil i držanje u kome korisnici prikazuju kako provode svoj dan.

Šminka: beauty sadržaj u vidu tutorijala o šminkanju.

Moda: Pračenje modnih trendova.

Putovanje: Prikazivanje destinacija koje korisnici dele, vrlo usklađena s vblogom.

Ples: korisnici koriste muzičke opcije za stvaranje sadržaja uz korišćenje kreativnih plesnih pokreta.

Muzika: kreiranje muzičkih video zapisa.

Sport: Uglavnom atraktivni sportovi kao što su gimnastika ili parkour.

TikTok možemo smatrati sigurnom društvenom mrežom zbog zabranjivanja sadržaja kao što su droga, nasilje, oružje, seksualni sadržaji itd.

Šta bi bilo koja društvena platforma bila bez influensera? Kreatori TikTok sadržaja su mladi i mnogi od njih su spremni da rade sa brendovima. Video snimci imaju potencijal da postanu viralni jer se čini da korisnici TikTok-a rado šeruju čak i sponzorisane postove.

TikTok nudi glavni oglasni format (in-feed videos), i tri poziva na akciju: cena po kliku, cena po prikazu i CPM (cenu za hiljadu prikaza). Brendovi imaju dosta prostora za samopromovisanje. Proizvođač luksuzne odeće Ralph Lauren udružio se s TikTok-om na digitalnoj kampanji tokom US Opena. Vashington Post je kreirao božićnu kampanju na temu elfa kako bi povećao broj pretplatnika iz mlađe publike. Elf Cosmetics je razvio originalnu pesmu za hashtag izazov koji je postao viralan.

Pa kako vaše preduzeće treba da nastupi na TikTok-u? Za početak morate biti sigurni da su vaši kupci na TikTok-u. Ako jesu, pogledajte neke hashtag trendove koji privlače vašu potencijalnu publiku. Zatim počnite s malim testiranjem. I ne zaborovite da pažnju publike privlače personalizovani i zabavni klipovi.

TikTok je mreža koja se ubrzano razvija i ozbiljno preti ostalim socijalnim mrežama, pre svega Facebook-u i Instagramu. Tamo gde broj korisnika raste, povečavaju se i šanse za korišćenje u marketiške svrhe. I na kraju i druge socijalne mreže su počinjale sa mlađom publikom, i vremenom su osvajali i starije. Zato je pravi trenutak da počnete da pratite ovaj medij.

<strong>Davor Dimić</strong>
Davor Dimić

Specijalista za digitalno poslovanje, digitalni marketing i digitalni konsalting, web development, SEO.