Landing Page je stranica na sajtu koja prezentuje jedan konkretan proizvod ili uslugu

landing-stranica

Šta je Landing stranica? Zašto ih treba kreirati?

Odredišne stranice bitni su elementi bilo koje marketinške kampanje na mreži. One su dizajnirane za ispunjenje određenog cilja na sajtu, da bi se pospešila kupovina proizvoda ili prijavljivanje na vašu listu e-pošte.

Neki sajtovi imaju na desetine odredišnih stranica, neki samo jednu koja predstavlja određeni proizvod. Kada napravite sajt, verovatno imate početnu stranicu, o nama stranicu, stranicu sa kontaktima i možda blog, a sve je povezano menijem za navigaciju.

Landing stranice su najčešće izvan vaše mreže povezanih stranica i izgledaju drugačije od primarnog dizajna web stranica – jer posetiocu trebaju preneti nešto važno, nešto što ima specifičan cilj.

Dakle, šta je odredišna stranica i kako funkcioniše? Zašto se koristi? Kako da je napravite?

Landing stranica je stranica koja usmerava korisnike da preduzmu određene radnje. Nazivaju se odredišnim stranama, jer na nju obično dovodite saobraćaj preko drugih onlajn kanala.

Recimo, da ste pokrenuli Facebook oglas kako biste promovisali svoj najnoviji proizvod. Ako neko klikne na njega, stiže na vašu odredišnu stranicu, što pojačava ponudu proizvoda, pruža neke dodatne informacije i usmerava korisnike prema stranici prodaje.

Možete da postavite dugme za kupovinu direktno na stranicu, ako mislite da ste posetiocu pružili dovoljno informacija da odmah donese odluku o kupovini.

Alternativno, možete tražiti od posetioca da se prijave na listu za primanje email-ova. Kada neko klikne na link, odlazi na odredišnu stranicu sa obrascem za prijavu.

Šta su Landing stranice? To su mesta za sletanje posetilaca kako biste ih ubedili da rade ono što imate za cilj.

Odredišna stranica vs početna stranica

Na neki način odredišne stranice i početne stranice funkcionišu slično. Obe su dizajnirani da usmeravaju saobraćaj na web lokaciju. Međutim, odredišne stranice su obično specifičnije od početnih stranica.

Ako imate online prodavnicu, verovatno imate mnogo proizvoda u ponudi. Vaša početna stranica može istaknuti najprodavanije proizvode. Odredišna stranica može biti fokusirana samo na jedan proizvod.

Kako se odredišna stranica koristi za stvaranje konverzija?

Odredišne stranice ostvaruju konverzije fokusirajući posetioce na jednu jednostavnu radnju. Najbolje odredišne stranice čine ponudu tako privlačnom da je ciljna publika ne može odbiti.

Zainteresovati nekoga da se prijavi za webinar je mnogo jednostavnija nego da kupi proizvode. Zbog toga ćete verovatno stvoriti više konverzija na odredišnim stranicama namenjenim radnjama koje ne ukljućuju plaćanje. Međutim, to ne znači da ne možete koristiti odredišne stranice za prodaju.

Razumevanje odredišnih stranica: glavni elementi

Najvažnije delove bilo koje odredišne stranice:

Ponuda – Treba istaći svoju ponudu na svakoj odredišnoj stranici. Učinite to u naslovu, sadržaju i pozovima na akciju. Ako potrošači ne znaju šta želite od njih, onda ne mogu da odgovore na ponudu? Budite vrlo konkretni.

Izgled i navigacija – Navigacija na odredišnoj stranici je često predmet rasprave. Neki kažu da je treba ukloniti, dok drugi misle da svojim korisnicima treba dati linkove i za druga mesta na sajtu.

Dizajn – Velike, prilagođene slike dobro funkcionišu na odredišnim stranicama. Možete testirati prilagođene ilustracije, strelice za usmeravanje posetilaca i druge elemente dizajna. Samo pazite da vaš dizajn nije previše skučen. Ako se vaša poruka izgubi u haosu, izgubićete više posetilaca nego što ih pretvorite u korisnike.

Sadržaj – Kopiranje odredišne stranice od suštinskog je značaja. Koristite tekstove koji sadrže primarne ključne reči vaše ponude i privlače vašu publiku. Kreativni pridevi koriste se posebno u naslovima i podnaslovima.

Obrazac – Šta je obrazac odredišne stranice? To je forma koju korisnici treba da popune. Neki obrasci imaju samo jedno ili dva polja, kao što su ime i adresa e-pošte.

Obrazac treba da se dovoljno istakne da ga posetioci primete. Obavezno kažite posetiocima šta će tačno dobiti za popunjavanje obrasca.

Poziv na akciju – Poziv na akciju je možda najvažniji element na bilo kojoj odredišnoj stranici. To je ono što govori posetiocima kako da nastave. Koristite jedinstvenu, energičnu poruku za svoj CTA taster. Napravite da se boje dugmića razlikuju od ostalih elemenata na stranici kako bi se dugme još više istaklo.

Kako kreirati odredišnu stranicu?

Čak i ako nemate unapred napravljenu odredišnu stranicu, možete da je kreirate na osnovu ostatka dizajna sajta. Uklonite elemente koje ne želite da prikažete. Učinite svoje odredišne stranice spremnim za konverziju. Šta vredi odredišna stranica ako se ne konvertira?

Morate izuzetno dobro znati svoju ciljnu publiku da biste postigli konverzije. Koji su njihovi razlozi da prihvate ponudu? Kako donose odluke o kupovini? Šta će ih impresionirati?

Kada se oglašavate želite da se fokusirate saobraćaj na odredišne stranice.

Ne zaboravite stranicu sa zahvalnošću. Stranica sa zahvalnošću je stranica koju korisnici vide nakon što su izvršili neku akciju na odredišnoj stranici. Time pokazujete da cenite njihovo vreme i energiju.

Postavite kontakt informacije u slučaju da imaju bilo kakva pitanja. Jednom kada napravite odredišnu stranicu, vreme je da je promovišete.

Kako napraviti dobru landing stranicu?

Imamo rešenje za Vas!